Onze vereniging

 

De Steenen Muur vzw is ontstaan uit het project "Ontsluiting van de wijngaardberg" dat door de gemeente Rotselaar werd opgestart in 1996. Dit project omvatte:

  • het aanleggen van wandelpaden op de zuidflank van de Wijngaardberg naar de stenen muur toe
  • het aanleggen van enkele wijngaarden op de zuidflank van de Wijngaardberg.
  • het inrichten en uitbaten van een wijnkelder in de gewelfde benedenverdieping van het oud gemeentehuis waar zich vroeger het cachot bevond.
  • het maken van wijn van de druiven van de wijngaarden van de Wijngaardberg.
  • het organiseren van toeristische activiteiten ter promotie van de wijnbouw in het Hageland en Wezemaal in het bijzonder.

De gemeente Rotselaar had met dit project en de realisatie ervan de hoge ambitie om van Wezemaal opnieuw een wijndorp te maken zoals dat ook reeds het geval was in de eerste helft van de 19e eeuw.

De gemeente deed een oproep aan geïnteresseerden die wensten mee te werken aan het project. 9 personen toonden interesse en waren bereid om op vrijwillige basis  mee te helpen om het project te realiseren.

Op  8 januari 1997  werd onze vereniging boven de doopvont gehouden, en op 29 mei werden onze statuten gepubliceerd  in het Belgisch Staatsblad.

Onze vereniging kreeg de toepasselijke naam ‘Steenen Muur’

De dubbele ee in onze naam steenen muur is een verwijzing naar de oude schrijfwijze uit de 19e eeuw van de stenen muur.

Het doel van onze vzw zoals dat in onze statuten werd opgenomen is drieledig: het inrichten en uitbaten van één of meerdere wijngaarden op de Wijngaardberg te Wezemaal, het maken van wijn en de organisatie van evenementen rond wijn, met het oog op de toeristische promotie van het Hageland en Wezemaal in het bijzonder.

De gemeente heeft  in de beginperiode onze vereniging gesubsidieerd. Met de deze subsidies hebben wij in 1998 de wijnkelder ingericht en  in 1999 drie wijngaardpercelen aangelegd met in totaal meer dan 3000 wijnstokken .

In 2004 werden dan nog eens twee bijkomende percelen beplant met wijnstokken.

Momenteel hebben wij, verspreid over 5 wijngaardpercelen, 3400 wijnstokken staan met in totaal 6 verschillende druivenrassen.  

Van de Chardonnay, Bacchus, Sirius, Pinot Gris en Pinot Noir maken we witte wijn.  Daarnaast hebben we ook nog het Duits wijnras Dornfelder staan waarvan we rode of roséwijn  maken.

De Wijngaardberg, met zijn stenen muur, bezit alle kenmerken om met succes aan wijnteelt te doen. De zuidoostelijk georiënteerde heuvels en de zonnestralen die quasi loodrecht invallen op de steile hellingen zorgen voor een gunstig microklimaat. De aanwezige ijzerzandstenen in de lichte, zandige bodem stockeren de warmte van overdag om ze 's nachts geleidelijk af te geven.

Dit is voor ons ideaal maar misschien nog belangrijker is dat er intens in de wijngaard moet gewerkt worden om er voor te zorgen dat er gezonde, rijpe druiven kunnen geoogst worden.

Daarom wordt er door onze vereniging het ganse jaar door gewerkt  op zaterdagvoormiddag en in drukke periodes ook nog tijdens de weekdagen.

De leden zetten zich allemaal met plezier belangeloos in. Naast het werk in de wijngaard en het maken van de wijn staan ze ook in voor de opvang van groepen in onze wijnkelder, voor een wijndegustatie en/of voor het begeleiden van groepen wandelaars naar onze wijngaarden op de Wijngaardberg.

Wij zijn als vereniging trots dat we een  nieuwe impuls hebben gegeven aan de wijncultuur in Wezemaal. Het zorgde ervoor dat Wezemaal terug een levendig dorp geworden is.