Oudste wijnstok ter wereld

 

 

In Maribor, (Slovenië) staat volgens het Guiness Book of Records de oudste wijnstok ter wereld. De wijnstok staat er al zo’n 450 jaar. Zowel het snoeien van de stok als de druivenoogst gaan jaarlijks gepaard met veel ceremonieel en feest.

Enten van de stok worden na de snoei uitgedeeld aan wijnlanden over heel de wereld. Jaarlijks levert de stok zo’n 35 tot 55 kilo druiven, waarvan  wijn gemaakt wordt die de burgemeester van Maribor in kleine flesjes uitdeelt aan gasten, als relatiegeschenk.
De flesjes wijn zijn al uitgedeeld aan paus Johannes Paulus II, Amerikaans president Bill Clinton, keizer Akihito van Japan, …


Er groeien nu wijnstokken, telgen van de oudste wijnstok, overal ter wereld waar wijn wordt geproduceerd, in Parijs, in de tuin van het Vaticaan, in Australië, Japan, Israël en in diverse andere wijnlanden.


In het wijncentrum van de stad vindt men veel informatie over de wijnbouw in de streek, maar staat de  beroemde wijnstok centraal. Alle landen die een ent ontvingen staan er vermeld. België, inmiddels toch ook een wijnland, ontbrak echter op de lijst.

Commanderij Hageland die jaarlijks de prijs uitreikt van beste Hagelandse wijn legde in Maribor de eerste contacten om te bekomen dat België ook een ent zou krijgen om aan te planten in Wezemaal, het wijndorp bij uitstek waar zich ook een wijnbezoekerscentrum bevindt, meer bepaald dat van de Hagelandse wijn.


Wij kregen in het voorjaar 2013 de officiële bevestiging dat Rotselaar een ent zou ontvangen van de gegeerde wijnstok, een hele eer voor de gemeente Rotselaar. De wijnstok werd op 3 mei 2013 plechtig aangeplant in de tuin van de pastorie van Wezemaal, een unieke plek, zeker nu dit gebouw prachtig gerestaureerd werd.


Onze vereniging engageerde zich om deze wijnstok te onderhouden. We hebben er goed zorg voor gedragen en in 2018  droeg de wijnstok voor het eerst voldoende druiventrossen om er wijn te kunnen van  maken.

 

In het voorjaar hebben wij de wijn dan gebotteld in 50 exclusieve en genummerde flesjes, voorzien van een mooi etiket. De flesjes werden uitgedeeld aan personen die een bijzondere bijdrage hadden in het succesverhaal van deze ‘stek van de oudste wijnstok ter wereld’.

Deze druivelaar en de wijn ervan is uniek voor België en een bijkomende stimulans en troef  voor de wijnbouw in het Hageland en in Wezemaal in het bijzonder.

De volgende jaren willen wij ook de plaatselijke bevolking betrekken bij de pluk ervan en bij voldoende hoeveelheid wijn ook bij het proeven ervan. Proeven zal altijd plaatsvinden in onze sfeervolle, gewelfde wijnkelder onder het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn.

 

 

Wie onze wijnkelder in groepsverband wil bezoeken voor een wijnproeverij van 5 van onze wijnen met een deskundige en gesmaakte uitleg erbij maakt vooraf een afspraak:

 RESERVERING: via GSM +32(0)473 58 40 12 , via het contactformulier of via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijs arrangement: € 12,00 p.p. of € 120,00 per groep indien er geen 10 deelnemers zijn.
 
Prijs arrangement zonder de begeleide wandeling: € 8.00 p.p. of € 80,00 per groep indien er geen 10 deelnemers zijn.

 

 


 

  

Overhandiging van de eerste wijn van de druiven van onze ‘ent’ van de oudste wijnstok van de wereld uit Maribor.

Aangenaam verrast waren de vrienden uit Maribor Slovenië toen ze twee flesjes van onze eerste oogst mochten ontvangen.

Groter nog was hun verbazing toen ze vaststelden dat we er een witte wijn van hadden gemaakt.

De overhandiging was een initiatief van onze vzw.

Het waren vrienden van de voorzitter die hadden aangegeven om in Augustus in de regio op vakantie te gaan.

Een afspraak lag dan ook voor de hand om twee van onze ‘vip’ flesjes te gaan overhandigen aan de plaatselijke vereniging die instaat voor het onderhoud van deze oude wijnstok.

Dank dus aan Conny en Christian om deze parel te gaan overhandigen. (klik hier voor een aantal foto’s)